top of page

ЧОВЕКЪТ И ВЪТРЕШНИТЕ ОРГАНИ




"Защо Бог създаде човека с толкова вътрешни органи? … Чрез тези органи човек се свързва с ангелите, с херувимите и серафимите, от които черпи знание за своето повдигане. /Серафимите – Братя на Любовта – първи приемат Божествените мисли и ги предават на подолустоящите. Направляват голяма група Галактики и ги обединяват в едно цяло. Те са глава на космичния човек, затова в староеврейската кабала са наречени “Духове на Божия венец”. Управляват главата на човека. – б.с./ Чрез белия дроб човек се свързва с херувимите. Ето защо, като дишате, мислете за тези духове и за тяхната мъдрост. Значи мъдростта се придобива чрез дишането. Чрез сърцето си човек е свързан с друга йерархия, наречена “Престоли”, т.е. Божествен разум. … Чрез стомаха човек е свързан с други йерархии – “Същества на благородството”. Ето защо, като се нахрани, човек става по-разположен, по-добър, поблагороден, готов за жертви. … От стомаха се отива в черния дроб, чрез който човек се свързва с друга йерархия, наречена “Власти” или Божествена сила. … Чрез жлъчката човек е свързан със “Съществата на доброто”. Когато жлъчката е в нормално състояние, доброто и любовта се увеличават. Ако омразата се увеличава, любовта се намалява. Това е закон, който регулира отношението между силите. … След черния дроб се отива в далака, чрез който човек се свързва с друга йерархия “Началства”, наречена Божествена Правда и победа в света. … Друга йерархия са архангелите, същества на Божията слава. Те ръководят народите. Те имат отношение към бъбреците. Който не слави Господа и не се въодушевява от великото в природата, не може да бъде във връзка с архангелите и страда от разстройство на бъбреците. … Най-после слизаме до йерархията на ангелите, които са основа на живота. За да бъдем във връзка с тях, всички мъже, жени и деца трябва да раждат. Който не може да роди една възвишена мисъл, едно добро желание, не е свързан с ангелите. … Като се върнете по домовете си, нека всеки се запита защо има мозък, бял дроб, сърце, стомах, черен дроб, далак и бъбреци. Така ще си спомните за връзката, която съществува между възвишения свят и вас. Само така ще разберете, че не сте свободни да мислите, да чувствате и да постъпвате както искате.

Развитието на човека се обуславя от развитието на неговите органи. Ако радиото, което представя един прост апарат, може да схваща вълните, които идат от близкото и далечно пространство, колко повече човек, със своите вътрешни органи, може да схваща мислите, които идат от висшите светове. Органите, апаратите, с които човек възприема мислите на съществата от висшите светове, трябва да бъдат добре устроени и по-съвършени от най-съвършеното радио в света.

Очите и носът представят ангелския свят, ушите и челото – Божествения свят, а устата – човешкия.

Челото е израз на мисълта, носът на чувствата, брадата – на волята.

Който иска да бъде силен и мощен, той трябва да възстанови координацията между своите органи… У хора, у които няма координация на органите или у които справедливостта не е фактор в живота им, те се намират в пълна дисхармония със себе си.

Органите са създадени от живи клетки, на които може да се говори като на хора. Щом органите се убедят в това, което им говорите, те започват взаимно да си помагат. Тази взаимопомощ създава координацията на органите. Наруши ли се координацията между клетките, зараждат се разни болести като разстройство на черния дроб и вследствие на това разстройство органите престават да си помагат едни на други.

Няма орган в човешкото тяло, който да не се управлява от известен род мисли и чувства. Като знаете това, пазете ума и сърцето си в изправност, за да могат те правилно да възприемат мислите и чувствата, които идат от възвишения свят. Съществата от този свят ще помагат на човека дотогава, докато мислите, които са създали неговите органи проникнат в съзнанието му. Това значи да дойде човек до положение да владее своите органи, да стане господар на себе си…, да заповядва на своите мисли и чувства. … Чрез мисълта той може да създаде каквито органи иска, да се върне в първоначалното си положение, когато е бил създаден по образ и подобие Божие."

bottom of page