top of page

Учителят: Бог на Нектара




"Мъдър е този, който след като чуе духовното познание, има смелостта да го приложи на п р а к т и к а - е ж е д н е в н о и п о с т о я н н о. Познанието се трансформира в мъдрост, когато съществува отдаденост към обучението. Обучение означава промяна. Познанието само по себе си може да остане само като едно забавление за ума. То може да радва нашите уши или да ни учудва с изкусната акробатика на думите. Когато това е всичко, съществува голяма бедност на духа, която изразява себе си едновременно в липса на цел и в липса на удовлетвореност. За да е познанието нещо повече от само едно съхранение на информация, е необходимо ние да го използваме за промяна. Без промяна няма полза.

Има три нива на промяната: едното е просто самата промяна; другото е развитието и напредъкът на душата; и най-дълбокото и найрадикално ниво е трансформацията, пълната метаморфоза. Промяната може да се извърши чрез позитивни мисли, които ни помагат да създадем позитивно отношение. Една промяна към позитивното ни помага да живеем пълноценно. Ние ставаме по-добри хора. Всеки един, който искрено го реши, е в състояние да промени нещо в себе си. Ние всички притежаваме достатъчно вътрешна сила да изберем поне няколко начина на живот, които са най-полезни за нас. Единствената истинска бариера е, че нивото на нашето усилие не е достатъчно дълбоко, за да доведе до една трайна промяна. Комфортът и удобството имат тенденцията да вземат превес над това, което е необходимо.

За духовния напредък на душата е необходима промяна, която е толкова дълбока, че изисква духовна сила, за да остане достижението постоянно. Съществуват дълбоко вкоренени навици и модели, които не могат да бъдат променени само чрез позитивност или разбиране. Необходими са по-дълбоки процеси. За това е необходимо да се научим да използваме нашата собствена духовна енергия, заедно с божествената енергия на Бог. С тази двойна сила ние сме в състояние да променим напълно нашите стари негативни модели. Този вид промяна може да бъде постоянна.

Укрепнали, ние сме способни да се справим успешно с външните трудности. Вътре в нас съществува стабилност и сила, и така семената на негативността не могат да пуснат отново корени. Трансформираният човек успява да усети сянката на негативността преди тя да го обхване и я спира преди тя да отслаби душата, и да ѝ причини загуба.

Следващото ниво е метаморфозата. Промяната може да ни превърне в по-добри хора и правилният ход на напредъка ни прави по-духовни, но метаморфозата всъщност прави душата божествена. Метаморфозата е процесът на абсолютна и пълна трансформация - до такава степен, че човекът вече не се разпознава като такъв. Настъпва абсолютният ренесанс на интелекта, благодарение на който е налице пълно преструктуриране на духа. Този ренесанс на интелекта често го наричат “отваряне на третото око”. Счита се за един свръхчовешки скок в осъзнатостта. Колкото по-надълбоко човек навлиза в себе си, толкова по-голяма височина ще достигне.

За да разберем процеса на метаморфозата, можем да вземем

примера с гъсеницата: грозна и тромава, привързана към земята с нейните многобройни крака, пълзи навсякъде и яде постоянно. С течение на времето, тя прави своя дом и в този пашкул тихо се скрива далече от очите на света, докато Природата извършва своята невидима дейност. Метаморфозата се извършва в тишина. И тогава един ден от този пашкул излиза едно напълно ново създание. Вече не е привързано към земята, краката му са изчезнали. Сега с криле от блестящи цветове лети в небесата, спирайки от време на време за да пие нектар от цветята. Тази прекрасна метаморфоза е едно чудо, което вече приемаме като нещо обикновено.

Човекът, дълбоко докоснат от Божествената любов, навлиза дълбоко в интроспективна тишина. В тази тишина душата си припомня Бог и в тази свързаност изплита пашкула на човешката метаморфоза. Единственият, който е чистата Истина, подхранва човешката душа, докато тя се трансформира. "

bottom of page