top of page

ПРИЕМАНЕ НА ТЪМНАТА СТРАНА



"Съществува един прост всемирен закон: Всяко нещо във вселената иска да бъде прието. Всички аспекти на творението искат да бъдат обичани, ценени и включени в цялото. Така че всяко качество или енергия, която не си позволявате да преживявате или да проявявате, ще продължава да се появява вътре или около вас, докато не я приемете като част от самите вас, докато не я признаете и включите в личността и в живота си.

Много хора, които тръгват по пътя на личното развитие, подчертано се отъждествяват с енергиите и качествата, които смятат за “духовни” - спокоен, любещ, даващ и т.н. Опитвайки се да развиват тези аспекти в себе си, те често отричат и потъпкват други свои аспекти, смятайки ги за “не духовни” - агресия, себеизтъкване, инстинктивна прямота, човешка ранимост. За жалост, това създава само огромна тъмна страна вътре в тях и допринася за колективната тъмнина на отречените енергии в нашия свят.

За някои хора би било шокиращо да разберат, че ако прекадено се отъждествяваме с мира и любовта и отричаме нашия вътрешен войн, не помагаме за световния мир. Фактически, става тъкмо обратното. Ако не приемем нашия вътрешен войн и не го насочваме по конструктивен начин в живота си, той се оттегля в тъмнините на индивидуалното и колективно несъзнавано и всъщност допринася за увековечаване на войната на нашата планета.

Ако наистина желаем вътрешен мир и мир в света, трябва да извършим трудната, но прекрасна работа - да признаем и да оценим всички аспекти на това кои сме ние, за да се помирим със самите себе си. Истинското осъзнаване включва овладяването на двете страни на всяка полярност, а не отъждествяване с едната от тях. Изследването и приемането на тъмната ни страна е единственият начин наистина да живеем в светлина.


МЕДИТАЦИЯ

Настанете се удобно в някое спокойно място. Представете си едно от главните качества на личността си, един от вашите основни азове. Почувствайте в тялото си енергията, която носи. Сега си представете противоположната енергия, която дреме отречена и непроявена у вас. Усетете каква е тази енергия. Каква ще се случи, ако развиете способността си да се свързвате с тази енергия? Как това ще донесе по-голямо равновесие в живота ви?

Проверете дали можете да почувствате по едно и също време равновесие на тези две енергии. Например, ако сте общителна личност, бихте могли да балансирате това с една по-спокойна, по-интроспективна енергия. Ако усилено работите, бихте могли да балансирате това с енергия на отпускане и веселие."

bottom of page