top of page

ОЩЕ ЗА ЧАКРИТЕ



"Коренният център е разположен в основата на гръб­начния стълб. Той ни свързва директно със земната енергия, наречена телурна енергия, и представлява седалище­то на физическата сила и на оцеляването. Следователно тази енергия ти е необходима, за да поддържаш вярата и да се чувстваш сигурен през цялото време. Когато изпитваш ярост, болка, раздразнение и страх, ти черпиш от тази енергия и, блокиран от страх, този център не може да се напълни отново. Така е, когато се чувстваш заплашен или когато се страхуваш да изгубиш нещата, които ти осигу­ряват някаква сигурност, като пари, материални блага, работа, партньор и т.н.

Провокирането на енергията на това място може да доведе до различни болки от основата на гърба до кра­ката. Освен това центърът на седалищната кост засяга директно надбъбречната жлеза, която произвежда кортизон и адреналин, необходими на тялото, за да се справи с опасност. Резултатът: паниката те завладява в момент, в който трябва да се изправиш пред някаква опасност.


Вторият енергиен център, сакралният център, е разположен в областта на половите органи, между срам­ната кост и пъпа. Тази област е центърът, където ти генерираш сексуална и творческа енергия. Основната функция на сексуалните органи е възпроизвеждането и създаването на нов живот. Този център е пряко свър­зан с гърлото и ти помага да създаваш. Сакралният цен­тър представлява „Да, аз мога“ и е свързан с центъра на гърлото „Да, аз искам“. Сакралният център ти дава не­обходимата енергия, която ти позволява да повярваш в собствените си възможности, да вземаш решения и да се адаптираш към промените. Той ти дава нужната енер­гия, за да се слееш сексуално с любимия си.

Когато енергията на сакралния център не се използва както трябва, например за сексуален акт, свързан един­ствено с удоволствието на сетивата, или при наличие на сексуална вина, страст, омраза, яд, гордост, ревност, его­изъм и притежание, често се получават проблеми при по­ловите жлези и гърлото. Когато се научиш да се освобож­даваш от тези разрушителни емоции, когато промениш това, което си, овладееш егото си, енергията на този цен­тър ще може да се движи свободно до центъра на гърлото, за да подпомага създаването на това, което желаеш, както и развиването на твоите дарби и таланти.


Третият център е соларният (плексус) и е разполо­жен между пъпа и сърцето. Неговата енергия е необходима за захранване на нашите желания, които съответстват на нуждите на душите ни. Това е енергията, използвана за мислене, организиране, визуализиране и чувстване на това, което желаем да се случи в живота ни. Тази енергия се бло­кира, ако изживяваш силни емоции, дължащи се на очаква­нията, които имаш към другите или към самия себе си, и на които не е отговорено, както ти си желал. Всяко чувство на фрустрация, разочарование, яд или вина изпразва този център от енергия и го блокира.

Между впрочем, когато този център е блокиран, въз­никват проблеми с панкреаса и с цялата храносмилателна система.


Четвъртата чакра се нарича сърдечен център и се намира в областта на сърцето. Този център е много ва­жен, защото е извор на безусловна любов към себе си. Не­говата енергия е необходима, за да се отнасяме с любов, с радост, да правим комплименти и най-вече да се прие­маме, особено онези наши страни, които определяме като отрицателни. Този център е много важен и поради факта, че свързва първите три центъра с трите следващи, за да ни помогне да осъзнаем, че преди всичко ние сме духовни същества.

За жалост при доста хора сърдечната енергия е бло­кирана. Защо? Защото малцина се приемат такива, какви- то са. Те непрекъснато искат да се променят, откриват си куп недостатъци. Тялото им никога не е перфектно 6 техните очи и понасят обществения натиск, този на хо­рата около тях, включително и на медиите. По същия на­чин те не се приемат, когато изпитват яд, нетърпение, нетолерантност и т.н. Накратко казано, те искат да са перфектни във всичко.

Енергията на сърцето е блокирана, когато ти си твърде груб и взискателен към себе си, но и когато зави­сиш от любовта и комплиментите на другите, за да си щастлив, когато се критикуваш или когато приемаш жи­вота много насериозно. Това блокиране засяга директно цялата сърдечна област, белия дроб, бронхите, раменете и ръцете до пръстите. Освен това той смущава дейност­та на тимуса, който играе важна роля за функциониране­то на имунната система.


Петият център се нарича гърлен. Той се намира на ни­вото на гърлото и представлява центърът на креативността и изразяването. Неговата енергия ни помага да изразим това, което преживяваме, и това, което желаем, според нуждите на нашата душа. Дава ни сили, за да развием волята, която е необходима, за да действаме според нуж­дите си. Това е и енергията, която ни помага да приложим понятието за отговорност.

Необходимо е да изразяваш креативността си, за да направиш този център по-хармоничен. Креативността може да бъде свързана с артистични заложби, с литерату­ра, музика, отглеждане на цветя, изразяване на работно­то място или при някакво развлечение, като най-важно­то е да създадеш живота си такъв, какъвто го искаш. За да подсилиш тази хармония, ти трябва да останеш истински в изразяването, било то мислено, с думи или действия. Да си истински, означава да казваш, мислиш, правиш и чувст­ваш едно и също нещо в един и същ момент. Полагай всеки­дневни усилия и ще бъдеш щедро възнаграден.

Този център се нарича врата на освобождението. Когато обичаш със сърцето и си истински, твоята енергия се движи свободно и се изкачва към твоята най-чувствител­на и духовна част, представена от последните два центъра.

Когато действаш по обратен начин, тоест когато не си истински, когато не се вслушваш и не показваш своите нужди от страх и в този смисъл искаш други да отговарят на твоите нужди, ти блокираш енергията на този център и го изпразваш.

Това блокиране веднага се отразява на щитовидната жлеза, която от своя страна засяга цялата нервна сис­тема, метаболизма, мускулния контрол и производство­то на топлина в тялото. Проблемите с вътрешното ухо, гърлото, врата и устата - зъби и челюст - също са тясно свързани с това.


Шестият център е познат под името челен и е раз­положен между дъгите на веждите, мястото, наречено трето око. Той е източник на дарби, паранормални способ­ности, интуиция, ясновидство.

Основната му функция се състои в това да развива истинската индивидуалност на човека, като използва не­говата интуиция, за да е по-осъзнат и да разбира напълно своята цел в живота. Енергията на този център участва и в разбирането на нещата отвъд очевидното, за да успе­ем да заобичаме с безусловна любов всички, които ни зао­бикалят. Освен това този център ни помага да разберем и усетим дали наистина сме уверени при различни събития и ситуации, в които попадаме.

Тази енергия е блокирана, когато използваме интуи­цията си, за да впечатлим другите, или когато оставяме мислите си да влияят твърде много върху живота ни. Тя търпи промени, когато мислим, че сме повече от другите (гордост) и се опитваме да ги убедим, вместо да ги прие­мем такива, каквито са.

Това блокиране засяга областта на носа, очите, външ­ното ухо (способността да чуваме), челото, главата и от него произтичат доста психологически проблеми.


Седмият център се нарича коронен и се намира на вър­ха на главата в основата на косата. Този център ни свързва директно със слънчевата енергия, наречена също космиче­ска. Това е центърът на великото просветление. Неговите високочестотни вибрации образуват аура - ореола, който обгражда главите на светците и на духовните личности и се представя често в някои репродукции с религиозен харак­тер.

ТОЗИ център ни дава необходимата енергия, за да зна­ем и чувстваме извън всяко съмнение, че ние сме БОГ, човек възприема себе си като АЗ СЪМ и се единява напълно с БОГА. Исус, този велик пример за любов, е дошъл на Земята, за да ни покаже и научи, че това единение е възможно. Да знаем, че ние сме БОГ, винаги ни напомня, че никога не сме сами, че ние сме част от едно цяло и това е човечеството. Това означава да не се съмняваш, да смееш да покажеш истин­ската си същност във всеки един момент, като разбираш, че ние всички сме тази божествена енергия, която се изра­зява чрез нас> без значение какво поведение ще приемем. За- щото всичко, което живее, е БОГ и единствената разлика между хората е, че някои знаят кои са, а други все още не.

Всеки път когато отхвърляш себе си или смяташ, че друг човек те отхвърля, ти блокираш тази енергия. Блоки­рането на този център води до мигрена и кожни проблеми. По-значителното блокиране води до по-сериозни психоло­гически проблеми, когато човекът вече не знае кой е. Има хора, които стигат дотам, че започват да се приемат за някой друг.

Както разбираш, енергията на човешкото тяло идва от няколко източника: водата, която пием, въздуха, кой­то дишаме, и храната, която приемаме, но основната част от нашата енергия идва от дейността на енергий­ното тяло. Тази дейност се определя от нашите мисли и поведение. Когато те са благотворни за нас и за другите, тази енергия се движи добре. В противен случай тя е бло­кирана и не действа.

Преди години малко хора са знаели, че могат бързо да променят енергията със силата на своята мисъл. За щас­тие днес не е така. Тези, които все още вярват, че всичко идва от физическия свят, изпитват по-голяма нужда от храна. Колкото повече се извисява един човек духовно, тол­кова повече се пречиства и нуждата му от храна става по-малка.

Накратко всичко, което съществува, е енергия. Сле­дователно от основно значение е тя да бъде разпределена равномерно, тоест да има точно равновесие между дава­не и получаване. Ако ти продължително отдаваш твоята енергия на другите и отказваш да приемеш обратно, ще ти бъде трудно да достигнеш вътрешна хармония. Колкото по-регулирано и добре разпределено е движението на енер­гията, толкова по-добре се чувства човек."

bottom of page