top of page

Лечение на Кармичен Модел



"Средството за излекуване на кармичен модел винаги е осъзнаването. Когато разберете какво не се е получило, какво сте сбъркали и къде е грешката, става сравнително лесно да направите нов избор и да промените модела. Кармата винаги се основава на сво­бодната воля и избора. Ако нещо не върви, опитайте да се справите с него по различен и по-позитивен начин. В наши дни голяма част от кармичното освобождение изисква да осъзнаем какво не е наред в дадена връзка или ситуация и да излекуваме карма от миналото, така че бъдещето да може да усвои проме­нените решения. Докато преди години кармата се смяташе за непоправима, необратима съдба или пре­допределение, днес вече не е така. Почти всичко може да се излекува, но най-напред трябва да се осъзнае. Вие трябва да знаете, че нещо в живота ви не е наред, да сте наясно защо не е наред и да имате желание да промените този модел към по-добро. Въпреки дели­катните внушения на традиционните религии вината, обвиненията и срамът са напълно безполезни в този процес. Всеки човек е вършил негативни неща в един или друг момент, всеки е извършвал престъпления и всеки е имал неприятни животи. Всеки е страдал, а страданието е велик механизъм в израстването, съз­ряването и еволюирането на душата. Смисълът да ни показват тази негативност и страдание от миналото не е да ни накарат да се почувстваме виновни, а да предизвикат промяна в нагласата и съзнанието. Целта е да стигнем до извода "това беше грешка, повече няма да я повторя" и да придобием състрадание към себе си и към другите. Упреците също са безполезни и подобно на вината, те по-скоро пречат, отколкото помагат на процеса на кармично освобождение. Самообвиняването е точно толкова разрушително, кол­кото обвиняването на другите.

Всеки е имал животи, в които е бил жертва, и такива, в които е тероризирал околните. Смисълът от осъзнаването на тези ситуации е да се промените, така че да отпадне необходимостта уроците да се повтарят или връщат по някакъв начин и страданието да се преустанови. Щом видите грешката и промените отношението и поведението си, урокът е завършен и кармата може да се изчисти. Човекът, който ви е навредил в миналото и когото познавате днес, сега е много по-различен от онзи, който е бил някога. Нито вие, нито той имате полза от обвиненията.

Срамът също е отрицателна реакция на пробле­мите от минал живот. Докато вината е заради нещо, което сте направили, а обвинението стоварва вината върху другите, срамът е насочен към вашата изконна същност. Тъй като всички ние сме частица от Богиня­та и сме създадени от Богинята, няма от какво да се срамуваме, макар че трябва да поемаме отговорност­та си. Всеки един от вас е частица от божествената жизнена сила, от Земята, Вселената и от всичко живо, затова справедливо можем да се гордеем с този дар. Негативната представа за себе си е чертата, която най-наложително се нуждае от лечение в съвременни­те жени, както и неоправдано високото самочувствие на мъжете. Всички ние сме част от върховната магия и чудото на живота на тази планета. Няма нито място, нито нужда от срам.

Четирите кармични категории са прости и оче­видни. Това са болестите, взаимоотношенията, условията на живот и чертите на характера или негативните навици.

Сравнително лесно е човек да разгледа настоящия си живот и да открие по няколко неща от всяка категория, които изискват внимание. Трудността на кармичното освобождение е не само да разпознаете проблемите в този живот, но да различите и техните типични модели в предишните си животи и да проследите техните източници в животите, където са започнали. Тъй като сме водили многобройни съ­ществувания на Земята - някои изследователи твър­дят, че те са хиляди и още безброй на други планети, задачата да проследим извора на даден проблем може да изглежда почти невъзможна."

bottom of page