top of page

КАРМА И ЛЕЧЕНИЕ



"Тъй като всички ние сме създатели, които са се договорили да творят заедно на физическо ниво, сигурно сме се съгласили да има някаква система, която да съединява всичко, някакъв набор от механизми, които да отразяват нашата неограничена и свободна природа, както и същността на самото съзнание.

Нарекли сме тези механизми карма. Те не са поредица от правила, които са ни натрапени отвън, а просто следствие от това, което става в съзнанието ни. Преди всичко не трябва да забравяме, че по самата си природа то ни подтиква да завършим картините, които избираме да заложим в него. Когато имаме цел и сме си нарисували картина на тази цел в съзнанието, нейната реализация вече съществува и ние вървим към нея.

Това означава, че сме изпратили молбата си до Висшия разум, независимо дали вярваме, че е нещо външно или се намира вътре в нас. Тогава той ни дава указания - във всеки един момент - чрез комуникационното средство, което наричаме интуиция или инстинкт. По този начин насоките идват отвътре и ние постъпваме така, както ни се струва правилно - във всеки един момент.

Същевременно събитията във външния свят като че ли ни тласкат в същата посока. На пръв поглед тези сили сякаш идват отвън, но всъщност са били задвижени от картината или целта, която сме вложили в съзнанието си. Тогава се случват различни неща, които на пръв поглед не се подчиняват на нашия контрол, но същевременно съвпадат с това, което мислим, че трябва да стане. Те като че ли се развиват по определена схема и следват някакъв ред - тогава казваме, че това е карма. Понякога използваме думата „съдба“, за да назовем силите, които ни тласкат в тази посока.

Оттук следва, че един от елементите на така наречената карма е тази сила, която ни побутва към осъществяването на нашите цели и като че ли съществува извън нас, но всъщност е задвижена от това, което става в съзнанието ни. Докато се приближаваме към тяхната реализация, се появяват два променливи фактора - нашите действия и нашите възприятия. Те задвижват определени сили, които изглеждат външни, но също са въпрос на личен избор.

По отношение на нашите действия - хората казват, че всичко сторено ни се връща. Тук не става въпрос за Божествено възмездие, а по-скоро за механизмите, по които действа кармата, както и за взаимно общуване. Както казахме по-горе, любовта може да се проявява в различни форми, а някои хора я изразяват по такъв начин, че другите понякога могат да я изтълкуват съвсем противоположно на първоначалното намерение.

За щастие съществуват определени правила на общуване, които ни помагат да разбираме чуждите чувства и предпочитания. Ако искате хората да се отнасят към вас по определен начин, покажете им го чрез личен пример. Дайте това, което искате да получите. Дръжте се с тях така, както искате те да се свържат с вас, и разберете, че те се отнасят към вас така, както биха искали вие да се отнасяте към тях.

Околните като че ли ви казват: „Ето как искам да изразяваш любовта си към мен. Ако държиш да ми покажеш, че ме обичаш, и това ти е приятно, на мен също ще ми бъде приятно.“ Същевременно те ще наблюдават вашите действия и ще ги тълкуват като пример как вие искате да изразяват любовта си към вас, ако този начин им харесва.

Когато разглеждаме взаимоотношенията ви с Вселената - ако предпочитате, изберете друго име, с което да назовете сложната композиция от енергии, които възприемате като намиращи се вън от вас - знайте, че чрез поведението на околните Вселената ви връща енергиите и действията, които първоначално са излезли от вас. Те ви изглеждат външни, но са задвижени от вашите постъпки. Това е вторият елемент на кармата.

Ако тя ви изглежда като Божествено възмездие, спомнете си какви енергии сте излъчили навън, защото вече знаете какво е усещането, когато те се връщат към вас. Вместо непрекъснато да се сблъсквате с едни и същи неща, като влагате едни и същи енергии, направете своя избор да създадете нещо различно, което ще ви бъде по-приятно, когато си го получите обратно. С други думи, предназначението на този аспект на кармата е да ни накара да се осъзнаем и щом стигнем до това разбиране, ще се освободим от кармичното въздействие.

Разбира се, добрите постъпки също ви се връщат, най- вече през синята и зелената чакра, които работят заедно. Докато вървите по пътя си и изразявате своята обич към хората, като по този начин задоволявате техните потребности без никакви усилия от тяхна страна, ще установите, че и вашите нужди са задоволени без никакви старания от ваша страна и че другите също ви обичат. Както виждате, ако изпращате любов, тя ще ви се върне.

Когато разглеждаме ролята на възприятията в създаването на кармата, забележете, че тук става въпрос за начина, по който избирате да гледате на другите. Всички ние сме създатели, всеки има душа, всеки е съзнание, сътворяващо Вселената, в която живеем. В този смисъл всички ние сме абсолютно еднакви. Всеки от нас разполага с едни и същи инструменти и макар някои да успяват да проявят по-добре своите способности, всички ние притежаваме еднакъв потенциал. Имаме едни и същи компютри, въпреки че някои от нас са избрали да ги заредят с по-добри програми.

От тази гледна точка можем да кажем, че хората, които смятаме за преуспели, забележителни и необикновени, всъщност ни показват някакви аспекти на нашите собствени възможности. Щом един може да направи нещо, значи и другите го могат. Всички ние сме еднакви и що се отнася до еволюционното ни развитие, всички се движим към виолетовата чакра, която символизира единството. Ние вървим към това обединение."

bottom of page