top of page

ЕНЕРГЕТИКА-НАМЕРЕНИЕ


"Под енергетика ще разбираме способността да се усво­ява и да се използва енергията. В човешкия организъм мо­жем условно да я разделим на две форми: физиологична и свободна. Физиологичната се получава от усвояването на храната. Свободната е космическата енергия, която преми­нава през човешкото тяло. Двете заедно оформят нашата енергийна обвивка. Човешката енергия се изразходва за определени физически функции и се излъчва в околното пространство.

Космическата енергия се намира в околния свят в нео­граничено количество. Но човек може да усвоява минимал­на част от нея. Тя преминава през човешкото тяло в две посоки. Първият поток върви отдолу нагоре и е разполо­жен на около 2,5 см покрай гръбнака на мъжете и на при­близително 5 см на жените. Вторият поток върви отгоре надолу и е разположен почти плътно до гръбнака. Количе­ството на човешката свободна енергия зависи от ширината на централните енергийни канали. Колкото по-широки са те, толкова по-висока е енергетиката.

Хората отдавна са открили централните енергийни по­тоци. Няма да задълбаваме в тях. Ако ви е интересно, про­четете съответната литература. Енергията циркулира в чо­вешкото тяло по много сложен начин, но това не бива да ви безпокои. За нашите цели засега е достатъчно да се спрем на двата централни потока.

Когато нормалното протичане на енергията се наруша­ва, т.е. някъде се появяват „тапи" или „пролуки", тогава възникват различни болести. И обратно, ако вътрешен ор­ган е заболял, енергийната картина се променя. Трудно е да се прокара точна граница къде нарушението в енергий­ната циркулация е предизвикано от физиологични причи­ни, например задръстване на организма с отпадъци, и къде физиологичните нарушения са предизвикани от изменение в протичането на енергията. Иглотерапията, точковият ма­саж и Други подобни методи могат да възстановят нормал­ното циркулиране на енергията и тогава болестите, предиз­викани от нарушенията на циркулацията, ще изчезнат. Но ефектът ще е временен. За да бъде всичко в нормата, необходимо е да се грижим както за физическото, така и за фи­ното си тяло.

Човешката енергетика е тясно свързана със състояние­то на мускулите. Напрегнатите мускули затрудняват нор­малното движение на невидимите потоци и смущават по­левото излъчване на човека. Ако той се появи в непринуде­на компания вътрешно напрегнат, дори без да каже дума, ще промени общото настроение - във въздуха сякаш увис­ва напрежение. Околните така възприемат отрицателната енергия, без да си дават сметка. Напрежението създава не­еднородност в общото поле и поражда равновесни сили. Равновесието се възстановява или чрез привеждане на енер­гията към общ знаменател, или чрез неутрализиране на възникналия потенциал от енергия с противоположния знак. Например компанията започва да се шегува с излишно ско­вания човек.

Настроението и жизненият тонус са пряко свързани с енергетиката. Потиснатото състояние, стресът, вътрешна­та празнота, умората и апатията показват липса на енер­гия. Само физиологическата енергия не стига за поддържа­не на висок жизнен тонус. Човек може да е изморен физи­чески, но да е доволен и бодър. И обратно, ситият и неизморен човек може да се чувства потиснат и вял.

Главна роля в активната жизнена позиция играе именно свободната енергия. Ако нищо не ти се иска, значи не ти достига свободна енергия. Когато тя не достига, можеш да се принудиш да изпълняваш рутинни функции, но да тво­риш и да изпълняваш активни действия ще ти бъде трудно. Зад всяко активно действие стои намерението. Ако няма свободна енергия, значи няма и намерение.

Физиологичната енергия се изразходва за самото изпълнение на действието. Ние се интересуваме главно от първия вид, който отива за оформяне на намерението. Точно това е енергията на намерението. Именно благодарение на нея у нас се появява решителност да имаме и да действаме."

bottom of page