top of page

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И БАЛАНСИРАНЕ НА.......



Сърдечна чакра

Дихателните упражнения ще помогнат на всички хора с проблеми в сърдечната чакра - включете се в курс по йога или чи гун, където се преподава дишане (и правете дихателните упражнения, които давам в книгата). Започнете да си водите дневник - записвайте честно всичките си чувства и мисли. Вгледайте се във всичките си връзки и се опитайте да се освободите от потиснатата мъка и за-губа (ако е необходимо, с професионална помощ). Започнете да приемате себе си - такива, каквито сте. Четете поезия или забавни книги. Бъдете внимателни с любимите си хора. Напишете благодарствено писмо на човека, променил живота ви към по-добро. Побъбрете си с най- добрия си приятел от детството. Правете упражнения, насочени към умението да прощаваме. Ароматите за тази чакра са роза и мелиса.


Гърлена чакра

Ако имате дефицит в гърлената си чакра, трябва да използвате гласа си: пейте, припявайте, тананикайте си, викайте - всичко, което освобождава гласа. Звукотерапията или работата с гласа са чудесен избор. Ако имате излишък от енергия тук, практикувайте изкуството на мълчанието и се съсредоточете върху думите на другите хора. Всички хора с проблеми в тази чакра имат полза от спорта и масажа за освобождаване на напрежението във врата и раменете - може също да пробвате техниката „Александър“ или метода „Пилатес“. Записвайте мислите си и неизразените си чувства в дневник; пишете писма на хората, с които имате трудни отношения (помнете, че не е необходимо да ги изпращате). Дишайте, преди да заговорите и докато слушате. Упражнявайте предварително онова, което искате да кажете. Пишете писма на онези, с които искате да се свържете или да прекратите отношенията си. Всеки ден мълчете в продължение на десет минути. Крещете във възглавница или пейте с всичка сила в колата. За един ден спрете да критикувате себе си и другите. Ароматите за тази чакра са лайката и смирната.


Чакра на третото око

Пробвайте да рисувате - използвайте материали и цветове по свой избор и нарисувайте каквото ви хрумне (не е необходимо да бъде високо художествено). Погледнете рисунката си и вижте проявата на емоциите си в нея. Започнете да записвате сънищата си и да работите с тях - опитайте да ги нарисувате, да пишете за тях или да си представите какво е щяло да се случи после. Какво означават за вас символите и хората в сънищата ви? Не разчитайте на съновници - сънищата говорят по много индивидуален, личен начин. Пробвайте медитация или автогенен тренинг. Насочените визуализации могат да бъдат от полза - както и хидротерапията (с квалифициран експерт). Измислете рецепта и я изпълнете, после сервирайте в най- хубавия си сервиз. Променете външния си вид. Рисувайте с пръсти с децата си (или с някой друг) и окачете творбите си. Променете дневната си. Изхвърлете старите си дрехи. Посетете художествена галерия. Визуализирайте как успявате в нещата, които желаете в живота. Ароматите за тази чакра са розово мушкато и хиацинт.


Коронна чакра

Ако имате дефицит в коронната чакра, медитацията може да ви бъде от голяма полза. Бъдете отворени за нови идеи и нова информация - не отхвърляйте нещата, преди да сте ги опитали. Отворете се за духовността, позволете си да се отърсите от цинизма и да бъдете възприемчиви. Обмислете отношението си към духовността и религията. Ако, от една страна, имате излишък от енергия в коронната чакра, вероятно сте твърде „отнесени“ и затова трябва да се свържете с тялото си и със земята - пробвайте физически упражнения, масаж, градинарство. Рециклирайте. Отбягвайте отпадъците и замърсяването. Дарявайте за благотворителни цели. Медитирайте повече. Създайте медитация, почиваща върху красиво събитие в живота ви, и я придружете с музика, която също е значима в живота ви. Бъдете добри със себе си и с другите като духовна практика. Спонсорирайте дете в развиваща се страна. Ароматите за тази чакра са лавандулата, тамянът и палисандърът."

bottom of page