top of page

Душата и разумът



"Разумът притежава воля, но не е способен да управлява външното намерение. Душата е в състояние да усети своята тъждественост с външното намерение, но няма воля. Тя лети из пространството на варианти като неуправляемо хвърчило. За да се подчини външното намерение на волята, е достатъчно да се постигне единство между душата и разума. Езикът на душата е разбираем за всички - това е езикът на нещата, които сме направили с любов и желание. Когато човек минава през своята врата към целта си, т.е. занимава се наистина със своята работа, той създава шедьоври. Точно така се ражда изкуството. Човек може да завърши консерватория и да съчинява безцветна музика, която никой не запомня. Може да рисува кухи картини с безукорна техника, но никой няма и да си помисли да ги нарече шедьоври. Ако за някой предмет кажат, че „в него има нещо“, тогава той би могъл да се смята за произведение на изкуството. А какво точно има в него, после ценителите и критиците ще обясняват. Но това „нещо“ е понятно веднага на всички и без думи. На всички изображения усмивката на Буда (както и усмивката на Джокондата) е абсолютно безстрастна и същевременно изразява спокойствие и блаженство. Може да се характеризира като „съзерцание на вечността“. Когато за пръв път видиш усмивката на Буда, изпитваш странна смесица от недоумение и любопитство. Това е така, защото тя напомня на капката за нещо далечно и забравено - усещането за единство с океана. Душата може да усети вятъра на външното намерение, но не е способна да вдигне платното, за да използва този вятър. Волята на разума вдига платното. Тя е атрибут на осъзнатостта. В резултат от колосални интелектуални усилия разумът е постигнал впечатляващи успехи в технотронния свят на материалната реализация, но е изгубил всичко, което се отнася до нереализираното пространство на варианти. Той се е отдалечил прекадено много от всичко, което е свързано с външното намерение. Но въпреки това е способен да си върне изгубеното. За тази цел е необходимо да се хармонизират отношенията между душата и разума. Разумът пропуска информацията през филтъра на шаблона на своя светоглед. Душата получава знания от информационното поле направо, без анализиране. По същия начин тя контактува пряко с външното намерение. За да стане това целенасочено, необходимо е да се съгласуват волята на разума и стремежите на душата, те да постигнат единство. Ако стане това, платното на душата ви ще се издуе от вятъра на външното намерение и ще ви поведе към целта.

Вие сте способни да създавате великолепни шедьоври на изкуството, да правите гениални открития, да постигате забележителни резултати в спорта, бизнеса, във всяка професионална дейност. За тази цел е необходимо единствено да се обърнете към своята душа. Тя има достъп до всички знания, произведения и постижения. Просто още не сте я помолили за това. Всеки шедьовър говори на езика на душата. С каквото и да се занимавате, работата ви ще направи впечатление само ако извира от вашата душа. Разумът може да построи нова версия на къщичка от старите кубчета, но това не учудва никого. Той може да направи перфектно копие, ала оригинал е способна да създаде само душата.

Всичко, което ви е нужно, е да приемете за аксиома факта, че душата ви умее всичко, а после да си позволите да се възползвате от това. Да, точно толкова просто и същевременно непостижимо. Все пак си позволете лукса да имате. Решимостта да имате зависи само от вас. Вие сте способни на всичко. Именно фактът, че вие сте достойни за всичко най-хубаво и сте способни на всичко, се крие от вас много старателно. Внушават ви, че е наивно да повярвате в неограничените си възможности. Но нещата са точно наопаки. Събудете се и се отърсете от хипнозата. Играта ще следва вашите правила, ако осъзнато се възползвате от своите права. Задачата ви е да си позволите да бъдете себе си. Нима маските, които носите, са ви помогнали да постигнете успех, благополучие и щастие? Не е необходимо да се променяте, това ще бъде само още една маска. Ако свалите маските, натрапени ви от деструктивните махала, ще се покаже съкровището, скрито в душата ви. Харесват ли ви произведенията на гениите на изкуството, науката, бизнеса, спорта, естрадата, киното? Можете да бъдете един от тях. Произведенията на гения ви харесват именно защото са родени от душата му. По същия начин творението ви ще хареса на другите само ако е родено от вашата уникална душа. Всичко, което е обикновено и посредствено, е създадено от разума. Неговите творения, както и самият той, не са уникални. Уникална е само вашата душа. През целия ви живот се опитват да ви внушат, че успехите, богатството и славата са отредени само за избраници. На човек постоянно му се внушава, че той не е съвършен, че другите са по-добри и по-достойни от него. Който не е повярвал в това, получава в изобилие и успех, и богатство, и слава. Толкова е просто! Не е просто само едно - да повярвате, че го заслужавате и сте в състояние да го постигнете. Но действително ще повярвате, ако имате такова намерение.

За фаворити са се издигали онези, които са си позволили да проявят неповторимите качества на душата си. Развивайки своята индивидуалност, тези личности са диктували модата, давали са тон, създавали са нови течения, разкривали са нови перспективи и възможности. Не са копирали чуждия опит, не са се подчинявали на правилото, а са си позволявали да реализират уникалните свойства на душата си. Когато прекратите безполезните си опити да приличате на някого, ще постигнете успех. Когато прекратите безполезните си опити да повтаряте чужд сценарий, ще постигнете успех. Когато самите вие признаете великолепието на своята индивидуалност, на другите не им остава нищо друго, освен да се съгласят. Позволете си куража да имате. Индивидуалността е изключение, което потвърждава правилото „Прави като мен“. Това правило създава стереотипите. Звездата го нарушава и на махалата им се налага да признаят, че това е изключителен случай, но стереотипите си остават в сила. В крайна сметка всички звезди са изключителни случаи. И вашият случай също ще бъде изключение от общоприетите стереотипи.

Душата ви е дошла на този свят като на празник - позволете си това! Само вие решавате дали ще пропилеете живота си в работа от полза за чуждо вам махало или ще живеете за себе си, за свое удоволствие. Ако изберете празника, значи е необходимо да се освободите от сковаващите ви махала и да откриете вашата цел и вашата врата. Разумът ви трябва да разбере, че не сте длъжни да се съобразявате с деструктивните махала. Свържете разума и душата си и ще получите всичко, което е изгодно за душата ви, в пряк и преносен смисъл. Необходимо е само да се освободите от махалата и да отстраните разногласията между душата и разума. Позволете си лукса да бъдете достойни за всичко най-добро. Ако ви внушават, че сте длъжни да се трудите за благото на нещо или някого, не вярвайте. Ако ви убеждават, че всичко в този свят се постига с упорит труд, не вярвайте. Ако се опитват да ви натрапят жестока борба за място под слънцето, не вярвайте. Ако ви посочват мястото ви, не вярвайте. Ако се мъчат да ви въвлекат в секта или общество, където е нужен „вашият принос в общото дело“, не вярвайте. Ако ви казват, че сте се родили в бедност и така ще мине целият ви живот, не вярвайте. Ако ви внушават, че възможностите ви са ограничени, не вярвайте. Щом почувствате, че сте способни сами да избирате и да определяте сценария на играта, махалата ще се опитат да объркат плановете ви. Щом почувствате спокойствие и увереност, махалата ще се опитат да ви хванат на въдицата. "


из "Няма невъзможни неща"

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page