top of page

Работа с меридианите

Съществуват 12 двойки меридиани и от тяхното първоначално овладяване като конфигурация върху картата на енергийната анатомия зависи дали ще можете да ги трасирате и прохождате в името на вашето енергийно здраве, което определя физическото.

Подпушването по някой от меридианите е резултат на преумора или затлачване на енергийния организъм с шлака.

Безспорно съществува връзка между движението на кръвта по кръвоносната система и движението на енергиите по меридианите. Когато човек се храни с чиста храна и има правилно дишане и правилно изчистване на организма, тогава и подобно подпушване се явява по-рядко. В случай на подпушване се препоръчва упражнение по меридионална терапия – прокарване на лъча на концентрираната мисъл в продължение на целия меридиан от началната до крайната точка, тоест точките които го свързват с предишния и следващия в енергийната мрежа меридиани. Обхождането по меридианите става по време на седяща медитация, придружена с вътрешна молитва, също и релаксация преди това с дишане.

Тоест, имаме опит за премахване на проблема чрез: дишане, излизане сред природата на чист въздух, релаксация, прохождане на съответния меридиан, медитация, вътрешна молитва. /Би могло да се придружи с изпиване на чаша гореща вода и мъничко изпотяване, с оглед да се отпушат порите свързани невидимо с енергийните канали./

Дванадесет двойни меридиана, които превръщат човека в една сложна плетеница от енергийни канали и го представят като една сложна енергийна структура, която е съвсем проста и ефективно действаща енергийна машина. Ето това трябва да се усвои за да може човек да прокарва концентрирано мисълта си по всеки един от тези меридиани, особено по тези в които усеща нужда, тоест където се е появила вероятност за някакъв проблем. Например проблем като болка в бъбреците: тогава би трябвало да се прокара мисълта по меридиана на пикочния мехур или този на бъбреците. С едно концентрирано обхождане на целия меридиан, се извършва невидимо почистване и отпушване на съответното място.


Прочистване на меридианите и главните енергийни пътища

1. Прочистването е възможно ако се овладее правилно дишане и използване на т.нар. “места на силата”.

Не е възможно да се прочистят меридианите ефикасно, ако не се изчисти предварително мястото, на което е застанал упражняващият се и преди това ако не се изчисти неговото емоционално-психическо състояние.

2. Прочистването е възможно, ако се използва преди това упражнението на “енергийния пашкул” в близост до някой бор, ела или някъде на много чисто място сред природата, където има наблизо съответната аура, в която упражняващият се да може да се впише със собствената. Така неговото енергийно яйце, респ. “пашкул” се превръща в част от общия енергиен океан и от него може да се черпи с пълни ръце.

Прочистването е свързано с пълно обхождане на всеки един меридиан, по неговата дължина, като се концентрираме върху пътя по който преминава нашият мисловен лъч. По време на това прокарване – трасиране на меридиана, се извършва невидимо преминаване по него от страна на една по фина структура, която ако бъде подпомогната ще си свърши по-лесно своята работа. Затова и по време на това прокарване на мисълта по меридиана, би могло упражняващият се да си представи все едно преминаване на една лека и фина четка, която отпушва и намалява наслоенията върху стените на каналите, причинени от астрална шлака. Аналогично на това е и мисловното трасиране по кръвоносните пътища - артерии и вени, там по съшия начин, кръвта като носител на хранителни вещества, съдържа и подобни шлаки, които се утаяват и трябва рано или късно да се почистят от стените на канала.


Колкото е по-фина енергията която протича в съответния канал, толкова по-мощно очистително въздействие оказва. По време на вътрешна молитва, когато Светият дух преминава през организма на човека /читрини нади като главен канал на протичане/, тогава очистителното въздействие е в най-голяма степен. По време на медитация, организмът се намира под въздействието на праната или чи /ки/, природната енергия. В условията сред природата, на открито, на чист въздух, очистителното въздействие е засилено.

  • Има , което е свързано с работата по цялостната система от меридиани. То включва в началото процес на медитация, разтваряне сред природата, и след това, индивидуална работа с всеки един меридиан, по един от двойката. И така общо дванадесет меридиана. Прокарване на мисълта по всеки един от тях.

  • Има и , по дължината на всеки един меридиан. Специална работа върху меридиана по който се чувства че има някакъв проблем и е свързан със заболелия орган на тялото.

  • Има , което би трябвало да включва първо работата по централните меридиани – заден и преден, оформящи “микрокосмическа орбита” и после среден централен меридиан.

Двата централни главни меридиана – преден и заден /сушумна/ и средният централен меридиан

Трите големи “нади” – Сушумна, Ида и Пингала

Това са два аспекта на една и съща енергийна същност:

  • Първият аспект е свързан с изучаването на микрокосмическата орбита и преминаващия през енергийните центрове по средата им – централен среден меридиан или канал.

  • Вторият аспект е свързан с изучаването на повдигането на Кундалини по сушумна и спомагателните канали /двете сопла – отвори за задвижването на Кундалини/ за това повдигане.

  • Сушумна, това е главния заден енергиен канал, който преминава през гръбначния стълб, и съединява чакрата “муладхара” с горната теменна чакра “сахасрара”. Правилното движение по него е отдолу нагоре. От ниските чакри нагоре! Сушумна или на китайски звучи като“ду-мо”. Главната функция на този централен канал е да разпределя по останалите чакри натрупаната в “муладхара” чакра енергия. Както и да спомогне за евентуалната сублимация на енергията от свадхищана в по-горните чакри. В “сушумна” се намират два други по-малки спомагателни канали – нади, съответно “ваджрини” и “читрини”. За “читрини” може да се каже, че представлява еталон на работата със светия дух, толкова е тънка енергията, която преминава през нея. Колкото до “ваджрини”, за нея може да се каже, че има свързващ характер, пренася енергия от сушумна към другите чакри.

Ето какво пише авторитетният бенгалски гуру Пурнананда в “Шат-чакра-нирупана” /Описанието на шестте центъра”, едно от най-издържаните описания на чакрите и надитата по отношение на Ида, Пингала и Сушумна: В пространството извън гръбначния стълб от лявата и дясната му страна минават две надита – Ида /луната, женското/ и Пингала /слънцето, мъжкото/. Нади Сушумна, което по своята същност представлява трите гуни /качества/ се намира по средата. Най-външната част е Сушумна нади, средната е Ваджра нади, най-вътрешната е Читрини нади. Вътре във Ваджра се намира Читрини, светеща с блясъка на Ом. Тя е фина като нишката на паяка и пронизва всички чакри. Вътре в Читрини е разположена Брахма нади.


Около “сушумна” спираловидно се издигат два канала – “ида” и “пингала”. Общото между тях, е че водят началото си от муладхара чакра. Счита се, че това са най-важните видове нади /канали/, тъй като спрямо тях най-добре съответства понятието “нади” всъщност в буквален превод “протичам” или “поток на психическо съзнание”, а не просто като канал за движение на този поток. Последното уточнение е много важно за разбирането стойността на Ида и Пингала, както и централния канал – “сушумна”.

Ида започва от лявата страна на Муладхара чакра, а Пингала от дясната страна. Вътре в самата “сушумна” се намира както бе отбелязано по-фината “читрини” или “читра”. А в нея пък още по фината “брахма” нади.

От този аспект, “сушумна” може да се счита за външен канал на още два потока съзнание.

И така, нека се спрем на спираловидно /според някои изследователи/ разположените около “сушумна” – ида и пингала. Те се вият като спирали около гръбначния стълб, като по пътя се пресичат във всяка една чакра и всяка една преминава на противоположната страна. Накрая “ида” влиза в Аджна чакра от лявата страна, а Пингала – от дясната страна. За Ида се казва, че контролира умствената и психичната дейност, а пингала – енергийната и различните физически дейности, но това е спорно. Смяната на относителното им положение предполага един баланс между физическата и психическа дейности. Ида и Пингала окончават в двете ноздри, които образно представляват като ракетни сопла през които се изхвърля навън струята явяваща се външна изява на двигателя. В “Шандиля Упанишад” и в “Шри Джабала Даршана Упанишад” се твърди, че те завършват в ноздрите. Тоест че те не минават през ноздрите на път за Аджна чакра. Но има голямо основание за образното сравнение да ги оприличим като две сопла, два отвора, през които изтичат струите на ракетния двигател. Нали и човешката енергийна машина е построена на базата на тези летящи извънземни двигатели.

Смята се от някои сериозни изследователи, че Ида и Пингала протичат от двете страни на “сушумна” по прави линии и че съответстват на вторичните линии на меридиана на пикочния мехур. Може със сигурност да се твърди, че въпреки различните мнения за истинското положение на “ида” и “пингала”, къде точно окончават и как преминават около сушумна – спираловидно или линейно, навсякъде се потвърждава единодушно, че те са вторите по важност нади /канали/ след самата “сушумна”.

И така, имаме “сушумна” – канал който следва линията на гръбначния стълб и два спомагателни околни канала “ида” и “пингала”, които също изхождат от муладхара чакра, и които играят определена важна функция за издигането на кундалини.

Главният, преден енергиен канал, това е “жен-мо”. Той започва от мястото, където свършва сушумна в сахасрара чакра и неговата правилна посока на движение на енергията е отгоре надолу към ниските чакри. Като една широка лента той се спуска по предната страна на тялото, давайки разклонения към всяка една от основните чакри или енергийни центрове. Свързан е към аджна, вишудхи, анахата, манипура чакри. Особена роля играе комплексът “анахата – вишудхи”. Само тези, които са развили този канал, имат възможност да изпитват положителни емоции – чувства при общуването с другите хора, с природата. Без специални усилия, при повечето хора този централен канал не е развит.

Общата система от “сушумна” и предния централен меридиан, образува т.нар. “микрокосмическа орбита”.

Циркулацията на енергията по нея, се явява едно от най-важните упражнения, но за да се изпълнява то, преди това е добре да има изчистване на самите енергийни центрове и меридиани, за да може движението на енергиите да не бъде възпрепятствано. Циркулацията на енергията по този меридиан дава огромна жизненост и прави възможно на един по-късен етап създаването и натрупването на т.нар. “златев елексир, преобразувана в по-тънка форма на енергиите.

Когато се прочисти главния заден меридиан “сушумна”, тогава започва и истинската работа с “микрокосмическата орбита”.

Упражнението включва мислено отиване в двете най-ниски чакри, след което издигаме тяхната енергия нагоре в посока на по-горните чакри. И така, догоре, темето на главата, след което се спускаме по предния централен меридиан отново долу. Изпълняваме един пълен кръг, орбита.

Среден централен канал – той прекосява енергийните центрове в техния център и се явява развит само в отделни хора. Това е един вид енергиен стълб, който прави човека като енергиен развит мост между небето и земята.

За този централен важен енергиен канал може да се каже, че работата с него е единствено възможна в т.нар. места на силата.

Може да се приложи при него едно образно упражнение на измиване стените на бутилката с четка. От наслояванията в пространството между сушумна и този централен енергиен канал се образуват петна от чието отстраняване в повечето случаи се излекува организма.

из"Енергийната култура на човека"


Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page