top of page

Работа с енергийните центрове



Очистване на енергийните центрове и разкриване на духовното сърце

Съществуват на този етап на развитие на човека седем основни енергийни центъра – чакри /колела/.

Съществуват неправилни схващания за тяхното разположение, например че анахата се намира в областта на стомаха, или че манипура се намира и лежи под пъпа.

Сахасрара – подобна на разположен хоризонтално диск, лежи под теменната кост, има диаметър около 12 см, и височина около 4 см. Областта й са полукълбата на предния мозък. Счита се, че тази чакра контролира всички аспекти на тялото и ума. Когато се отвори “вратата на Брахман”, човек може да навлезе в сферите на каузалното и по-високи измерения. Някои виждат тази чакра като златист диск, диск в златиста или розова светлина.

Аджна – разположена е в средата на главата, свързват я с пинеалната жлеза или пък с хипофизата. Нейната област са централните отдели на главния мозък. Вижда се като диск от бяла светлина. Контролира секреторните функции на хипофизата, а също така и интелектуалните дейности.

Вишудхи – разположена в ниската част на шията, на равнището на ключиците, контролира дихателните органи. Вижда се като диск от виолетова светлина.

Анахата – чакра в гръдната част на тялото, някои я виждат като диск от интензивна златиста светлина, а други я виждат в зелено. Тази чакра контролира сърцето.

Манипура – разположена е в горната част на корема, някои я виждат като диск от синя или зелена светлина примесена с червено.

Свадхищана – намира се в долната част на корема, вижда се от мнозина като диск от яркочервена светлина. Тази чакра контролира уро-гениталната система.

Муладхара – в ниската част на таза, в областта на опашната кост, вижда се като диск от червена светлина.

Степента на индивидуално развитие на чакрите съответства на психологическите особености на конкретния човек.

Сахасрара чакра, когато е развита, се отразява върху способността към стратегическо мислене, тоест способност да се огледа проблема отвисоко и да се вземе далновидно решение, в цялост “единен възглед”. Такъв тип хора са широкомислещи ръководители или духовни водачи.

Аджна, когато е развита, това е способност към тактическо мислене, позволяваща успешно да се справяме със ситуации, които изискват локално разрешение, например в областта на науката, производството, бита.

Вишудхи чакра, когато е развита, това означава способност към себеизраз, и към естетическо възприятие, затова и тук са най-добрите художници, и хора на изкуствата, музиканти, това са все хора с добре развита вишудхи чакра.

Анахата – способност към емоционално-чувствени качества, любовта от анахата чакра произлиза, и тя няма нищо общо с ума, а идва от сърцето, от тази чакра.

Манипура – способност към енергични действия, но понякога под влиянието й, се отбелязва склонност към доминиране на емоции на раздразнение и гняв.

Свадхищана – тук се намира разположена репродуктивната способност у човека, това е и центъра на устойчивост.

Муладхара – психическа устойчивост в разнообразни жизнени ситуации.

Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page