top of page
  • Снимка на автораDany Argirova

Фалшивите господари

"Какво е фалшив господар?

Фалшив господар е човек или нещо, което ръководи твоя живот и пред което ти се огъваш от страх или обожание. Досещаш ли се кои са ФАЛШИВИТЕ ГОСПОДАРИ в твоя живот? Бързо ще си дадеш сметка, че те са много и че, съзнателно или не, те манипулират твоя живот повече, отколкото предполагаш. Единственият истински господар на твоя живот това е твоят вътре­шен БОГ. И така е за всяко човешко същество. Всеки човек има свой собствен господар.

Ето най-често срещаните фалшиви господари:

Твоите близки. Има ли някой в този момент в обкръ­жението ти (партньор, дете, родител, приятел, шеф...), от когото се страхуваш и който ръководи живота ти? Пред кого се огъваш редовно?

Познавам няколко родители, които изпитват истин­ски страх пред кризите на децата си без значение от въз­растта им. В този смисъл те винаги са нащрек и правят или ще направят всичко, за да задоволят и най-малките им желания. В същия ред на мисли колко партньори се страху­ват най-вече от гнева на другия и се предават само за да избегнат всеки спор.

Ако и ти често си нащрек, за да си сигурен, че твоите близки ще са щастливи или за да избегнеш конфронтация, ти оставяш тези фалшиви господари да ръководят живота ти, като забравяш собствените си нужди. Всеки път, когато усетиш страх пред някой друг, ти не си господар на себе си. Ти оставяш този човек да те манипулира, за да се озовеш накрая безпомощен пред неговата власт. Впрочем, този човек знае отлично кой бутон да натисне, за да те накара да реагираш.

Тъй като това поражда много емоции, както и голям разход на енергия, със сигурност не е добре за теб да си по­стоянно нащрек. Това се отнася и за всички, които те ка­рат да реагираш с неприятното си поведение. Ти толкова много искаш да ги промениш, че те успяват да те контро­лират и да станат твои господари. С други думи, те доми­нират над теб.

Новините. Някои слушат новини по която и да е ме­дия, за да вземат решение после според това, което са разбрали. Ако се очаква буря и лошо време, много хора ще променят плановете си, въпреки че метеорологичните прогнози често не са точни! Защо? Защото всъщност хо­рата играят важна роля за промяната на температура­та. Изненадващо, нали? Например, ако повечето хора от даден район имат слънце в сърцата си, температурата ще е по-приятна. Ако в тях бушува буря по вина на тех­ните страхове и злоба, ще се разрази буря. Запомни, че Зе­мята е жива и нейните най-мощни клетки са човешките същества.

Когато един човек позволява да му влияят новини­те, той често живее в страх, притеснен какво го очаква. Ако съобщават за икономически трудности пред страна­та, той може веднага да скрие парите си или да ги преведе на друг континент... Ако научи, че са открили тялото на младо момче, което е било осакатено от нападателя си, той ще реагира силно на тази новина и през следващите дни може дори да избягва да излиза. Трябва обаче да знаем, че това, което се случва на другите, касае само тях. Това е техният живот, тяхната отговорност. Не е нужно да разбираме, нито да сме съгласни, тъй като просто не зна­ем какво е трябвало да научат тези души. Разбира се, може да изпитаме съчувствие и към двамата - нападателя и жертвата, но без да е нужно да се измъчваме. Те и двамата страдат. Просто трябва да приемем, че и двамата е тряб­вало да преживеят тази случка, която да им позволи да се развиват. За всеки има някаква полза, макар и да е трудно да се осъзнае на момента.

Почестите и властта също са част от фалшивите господари. Да направиш нещо, за да получиш почести или власт, е мотивация, която идва извън теб, а не от твоя вътрешен БОГ. Оставяш се задоволството от почестите и властта да водят живота ти. Такова поведение може да те накара да прекрачиш границите си, тъй като не си в контакт с истинските си нужди.

Материалните блага, които притежаваме, понякога са фалшиви господари също. Какви са отношенията ти с бла­гата? Пазиш ли ги като зеницата на окото си? Ако се по­вреди нещо ценно за теб, как ще реагираш? Ще се ядосаш ли? Ако да, това означава, че вещите те владеят. Какво зна­чение ще има за духовния свят, ако напуснеш този свят с една кристална чаша по-малко? Или ако обзавеждането в трапезарията или новата ти кола имат още една драско­тина? Или пък ако килимът е изгорен?

Все пак за нас е естествено да искаме да сме обграде­ни от красиви неща, тъй като красотата е много важна. Но изобщо не е добре да превръщаме материалните блага в наши господари! Твоите вещи служат да правят живота ти по-хубав, а не да го доминират. Спомни си, че те се поя­вяват в живота ти, за да са от полза за момента, а не за ос­татъка от дните ти. Когато загубиш нещо от тях, много скоро се появява друго, което е много по-полезно. Ако ти си много привързан към вещите, няма да има място за нови такива, тъй като ще си зает да управляваш всичко, което си натрупал.

Астрологията. Много са тези, които живеят според препоръките на техния астролог или според небесната им карта. Спомни си, че решенията, които вземаш, и дейст­вията, които предприемаш, трябва да ръководят живота ти. Не се повлиявай от този тип занимания и хора. Ти си избрал твоя зодиакален знак само за да се научиш да се развиваш и да обичаш въпреки някои астрални влияния. Каз­ват, че звездите предполагат, а човекът разполага. Звездите ще имат по-малко влияние над теб, щом станеш господар на себе си. Небесната карта е само средство наред с толко­ва други, което те запознава с твоите астрални влияния, с цел да можеш да се обичаш по-добре, за да ги владееш по- добре.

Бихме могли да сравним това със следната ситуа­ция: определен си да работиш с много негативен човек в продължение на една година. Преди да се съгласиш, ти не си знаел, че този човек ще се държи точно по този начин. Знаейки, че ще си с него доста дълго време, ти си нащрек и се пазиш от негативните последици. Очевидно е, че ще трябва да направиш допълнително усилие, за да оста­неш положителен и радостен, но осъзнавайки зловредното влияние, на което ще си подложен, ти ще можеш да се справиш. Същото е и със звездите.

Гадателите и медиумите представляват също фал­шиви господари за някои и те стават все повече поради съзнанието, което се събужда. Всъщност хората търсят всички възможни начини, за да подобрят качеството на живота си. Освен това изглежда, че психическите дарби се развиват повече с идването на Ерата на Водолея.

Какво се случва по време на сеанс с медиум? Тези хора, каквото и средство да използват - карти, кристална топка, канали и т.н., имат способността да улавят вибрациите, които идват от твоите фини тела. Те ги улавят в състоянието, в което си, в момента, в който се предста­вяш пред тях. Могат да ти разкажат какво ще ти се случи, ако следваш същата линия на живота. Всъщност никой не може да познава бъдещето на другия, тъй като то зависи от настоящия момент. Гадателят предрича твоето бъ­деше благодарение на това, което вижда в теб в настоя­щия момент, според твоите вибрации в момента. Но ако промениш начина си на живот от следващия ден след това, което ти е казал, или заради това, което си прочел или по­мислил, ти ще промениш настоящия момент изцяло. Ли­нията на живота се променя, когато променяш начина си на мислене. Всъщност, всичко което ти е било предречено предния ден, вече не важи за теб. Ти ставаш отново госпо­дар на живота си. Ако все пак позволиш на тези хора да ти повлияят и мислиш, че те притежават истината вместо теб, ще продължиш да следваш същата линия на живота и е твърде вероятно предсказаното да се случи.

Когато си в присъствието на човек, който ти говори за твоето бъдеше, избирай и помни само думите, които те карат да се чувстваш добре. Запомни само това, кое­то наистина искаш да ти се случи в живота. Усети какво чувстваш в присъствието на този човек. Вдъхновява ли те, добър пример ли е? Усещаш ли, че той живее в истинска любов? Помни, че всеки човек, който се опитва да помог­не на някого, може да го доведе само до мястото, до което той самият е стигнал.

Впрочем, ти можеш често да променяш пътя си, и то в рамките на един и същ живот. Радикалната промяна ще те накара да почувстваш, че се раждаш отново, че си нов човек, здраво стъпил на земята, като тази промяна е базирана на любовта, с която се даряваш. Околните ще се из­ненадат, може дори да кажат: „Не мога да те позная. Нещо се е променило в теб, и то към добро. Вече не си същият човек.“ Тази трансформация е била провокирана от промя­ната на линията на живота. Бързото развитие намалява връщанията ти на Земята, ако то се основава на истин­ската любов. Може дори да имаш чувството, че живееш няколко живота в един.

Организираните религии и сектите. Иначе казано, тези, които говорят следното: „Ако не направиш каквото се иска от теб, ти вървиш срещу нашите закони, няма да отидеш на небето, само ние притежаваме истината.“ Ако дадена рели­гия ръководи дните ти и си възприел понятието за добро и Зло или пък се влияеш от някакъв култ или секта, ти няма да бъдеш вече господар на живота си. Религиите са форми­рани преди много време с цел да водят хората, тъй като те не са били особено осъзнати, за да го правят сами.

Във всяка религия някой е искал да злоупотребява с властта си чрез манипулация и като плаши хората. Да жи­вееш в страх не прави живота нито хармоничен, нито ми­рен. Ако религията ти те плаши, това означава, че тя е ли­шена от любов. БОГ иска само живот, пълен с любов за теб. ТОЙ знае, че не е възможно да си щастлив без любов. ТОЙ никога не е искал да плаши някого: хората са се превърна­ли в специалисти в страха поради всички видове влияние и поради лошото служене с властта да избират. ТОЗИ, който обича, се опитва по-скоро да напътства, да утешава или да помага безкористно, без очаквания.

Днешните религии все повече разбират феномена лю­бов. Те са осъзнали, че човекът не може да живее в страх. Често проблемът не е в това, че самата религия не е добре структурирана, а по-скоро в хората, която я представля­ват и които не са достатъчно чувствителни. Отсявай, за да избереш религия и хора, които са съгласни да те водят с любов, а не със страх. Когато думите на някой човек те притесняват или страхът ти се засили, това е признак, че той не отговаря на настоящите ти нужди.

Ако си част от асоциация, религиозна или друг вид група и тя те кара да се чувстваш по-добре, изпълнен с енергия, и да се приемаш такъв, какъвто си, освен това ти помага да влезеш в контакт с твоята вътрешна сила и не те кара да изпитваш вина, то тя ти подхожда за мо­мента.

Лекарите, терапевтите и лекарствата могат също да бъдат фалшиви господари. Тези, които се грижат за здра­вето ни, са тук, за да помогнат на хората, а не за да кон­тролират живота им. Познавам няколко души, които се допитват до лекаря си, преди да вземат някои решения, например преди да изберат дестинация за почивката, преди да се преместят, да сменят работата и т.н. Лека­рят може дори да ги разубеди да предприемат каквото и да било, като те очевидно изпитват страх в тази сфера от своя живот. Ако човекът се довери на своя вътрешен БОГ, той няма да иска мнението на лекаря и ще взема свои собствени решения.

Лекарите и здравните работници са се научили да об­лекчават или да се опитват да премахват някои неразпо­ложения и болести, но не и да вземат решения вместо дру­гите. Имам щастието да работя с няколко лекари отблизо и установявам, че все повече от тях приемат факта, че човекът не е само физическо тяло. Те споделят мнението, че истинското лечение идва вътре от самите нас. Дават си сметка, че все повече хора се изцеляват по необясним за учените начин. Лекарите, които приемат, че ние не сме само физическо тяло, не препоръчват прекомерен прием на лекарства. „Сега си достатъчно стабилен, за да намалиш лекарствата и да се справиш бе3 тях“ - е доста чест подход в наши дни.

Някои хора са толкова зависими от лекаря си, че при най-малкия проблем тичат в кабинета му. Всъщност те не са способни да поемат отговорност и искат винаги ня­кой друг да им подрежда живота. Ако лекарят им каже, че им няма нищо, те ще го обявят за некомпетентен. След това ще продължат да търсят „диагнозата“ и когато най-на­края някой им предпише лекарство, ще възкликнат: „Знаех си, че съм болен. Виж, дадоха ми рецепта.“ Те са очаровани и веднага щом приемат лекарството, мислят, че започват да оздравяват.

Ти вземаш ли хапче при най-малкия проблем, при най- малкото неразположение? А хапчета има всякакви: за гла­ва, за нерви, за спане или за събуждане, за енергия, за храно­смилане, за прочистване на черния дроб, за прочистване на червата и т.н.

Липсата на любов към твоето тяло води до подобни действия. Защото всяко приемане на лекарство има вто­ричен ефект. Всеки път, когато се претоварваш или му да­ваш нещо различно от естествена хранителна съставка, тялото ти се бунтува. Веднага след като погълнеш някак­во хапче, ти приемаш идеята, че това хапче става твой господар. Следователно решаваш животът ти да бъде ръководен от твоите лекарства. Ако все пак животът ти те удовлетворява така, продължавай да приемаш лекарства­та си. Но ако искаш да го промениш, крайно време е да ста­неш ти негов господар. Никой на света не може да промени живота ти... освен теб!

Болестта също е фалшив господар. Човек, който боле­дува често, е доминиран от болестта си. Той не осъзнава, че може сам да владее живота си. Някои приемат, че да си бо­лен е нормално! Няма нищо по-грешно от това. Болестта е временна, а естественото състояние на човешкото тяло е здравето! Ние трябва да спрем да се опитваме да бъдем „нормални“ и по-скоро да се научим да живеем естествено. Да осъзнаем, че болестта е едно от средствата, които на­шият вътрешен БОГ използва, за да ни помогне да намерим правия път, този на любовта към себе си.

Модата. Колко пъти си жертвал удобните дрехи с единствената цел да си модерен? Страхуваш ли се какво ще си помислят другите, ако не си в крак с модните тенден­ции? Колко пъти съм виждала жени да носят обувки с остри токчета, от които краката им страдат и те ми споде­лят, че никак не са удобни. Това не е мода!

Работата може също да се окаже фалшив господар. Много хора не знаят кога да спрат, как да се отпуснат. Целият им живот е насочен към работата и тя ги ръко­води постоянно. Дори когато са свободни или си почиват, пак мислят за нея. Неспособни да правят друго, на тях им е трудно да се отпускат, да си почиват или дори да се заба­вляват. Някои мислят, че стават по-добри хора, ако рабо­тят седем дни в седмицата. Всъщност повечето от тях не знаят наистина какво е равновесие.


ПРАКТИКА:

1) Направи списък с всички фалшиви господари в твоя живот сега. Отбележи тримата, които имат най-голямо влияние в твоето всекидневие.

2) През следващите три дни пиши в края на всеки ден какво е доминирало над теб.

3) След това отбележи как би постъпил или ре­агирал, ако сам си беше господар, в акт на любов към самия теб.

4) Силно препоръчително е да не преминаваш към следващата глава, преди да завършиш този етап.

Това ще ти помогне да станеш по-внимателен към всички фалшиви господари, които присъстват в жи­вота ти. Твоето ниво на съзнание ще се повишава по­степенно и ще промениш бъдещето си към добро.

5) Повтаряй следното утвърждение колкото се може по-често:


АЗ СЪМ ЕДИНСТВЕНИЯТ ГОСПОДАР НА ЖИВОТА СИ.

ЗНАМ, ЧЕ КАТО МИСЛЯ, СЪЗДАВАМ. ПРЕВРЪЩАМ СЕ В ТОВА, КОЕТО МИСЛЯ И ВЯРВАМ. МОЕТО ЩАСТИЕ, МОЯТ ПРОСПЕРИТЕТ, ЛЮБОВТА И ХАРМОНИЯТА ЗАВИСЯТ ОТ МОИТЕ МИСЛИ, ИЗПЪЛНЕНИ С ЛЮБОВ КЪМ МЕН."



122 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page