top of page
  • Снимка на автораDany Argirova

Проблеми с теглото


"Когато говорим за проблеми с теглото, се има предвид както наднорменото, така и ниското тегло.

Да си ненормално слаб, показва, че се разграничаваш от ма­териалният живот. За теб той няма особено значение и ти често търсиш убежище в интелектуалния или в астралния свят. Недостатъчното тегло означава, че не смяташ, че си достатъчно важен и не заслужаваш да си доставиш удоволствие във физически план.

Този стремеж да се разграничиш от материалния свят показва, че ти също така не си позволяваш да чувстваш и да имаш желания и по такъв начин не храниш достатъчно емоционалното си тяло.

Съществува и възможността да даваш повече, отколкото получаваш. Няма баланс. Трябва да разбереш, че ти заслужаваш толкова, колкото и другите. Когато преосмислиш начина си на живот, на мислене и усещане, ще дос­тигнеш нормално тегло. Важно е да се движиш с ритъма на твоето тяло. Вслушай се в нуждите си.

Обратният проблем е наднорменото тегло или лес­ното напълняване и той също може да бъде интерпрети­ран по няколко начина. Нека най-напред да уточним какво означава „наднормено тегло“. Колко хора се оплакват от наднормено тегло, а всъщност нямат основание. Те прос­то са прекалено големи идеалисти относно външния си вид и следователно не гледат реално. Ти от този вид хора ли си, или наистина страдаш от наднормено тегло? Едно е сигурно и то е, че тялото и животът ти са пряко засег­нати от това. Наднорменото тегло може да ти пречи или да те ограничава в някои дейности, които обичаш да из­пълняваш, и дори да предизвика физически проблеми като Задъхване, сърдечни проблеми, болки в краката и гърба и т.н. Ето защо някои хора бързичко решават да преминат на диета.

Човекът, който решава да следва хранителен режим за отслабване, без значение дали проблемът е реален или не, отказва да поеме своята отговорност. Той иска да излеку­ва следствието, без да познава същинската причина. Въз­можно е и да успее да спазва диета или дори няколко, но в даден момент тялото му ще се разбунтува и той ще въз­върне изгубените килограми. Според статистиката 98% от хората, които „губят“ тегло вследствие на диета за отслабване, си го възвръщат напълно, а понякога и повече, след като спрат режима. Временният ефект е само илю­зия. Винаги трябва да се започва отначало. Лично аз пре­поръчвам да не се използва изразът „губя тегло“, тъй като несъзнателно, когато някой изгуби нещо, той обикновено иска да си го намери отново.

Сигурно си се убедил в това, ако и при теб е така. Всеки път, когато отслабнеш, после надебеляваш отново и дори добавяш няколко килограма отгоре. По този начин тялото ти се бунтува, защото си му причинил страдание. Тялото е най-големият ти приятел. Защо го подлагаш на това то­гава? Вместо да му благодариш, когато то се опитва да ти каже нещо посредством различни начини, ти въставаш и искаш да го смениш. Чрез постоянните си критики към него дори стигаш дотам, че започваш да мразиш своето тяло. Накратко, ти му налагаш някакъв режим и така вървиш срещу истинската му природа. Следователно преяждането не е единствената причина за наднормено тегло. След като ги погълнат, тези хора изгарят бързо всички калории зара­ди бързия си метаболизъм. Тялото им работи постоянно и храносмилателната система няма миг почивка. Телата на тези хора се износват и остаряват много по-бързо. Всеки получава съобщение. Тялото, този голям приятел, винаги намира начин да достави съобщението си, ако човек върви срещу нуждите му.

Първото решение е да се храниш само когато наистина си гладен, като си зададеш въпроса от какво има нужда тя­лото ти. Това е добро начало, но ти все още не знаеш каква е дълбоката причина за твоя проблем с теглото.

Наднорменото тегло може също така да се обясни с изразяването на мисли за събиране. Човекът обича да трупа неща от страх да не му липсва нещо. Той винаги иска да има повече. Може да е някой, на когото всъщност не му липсва нищо, но се страхува това да не се случи един ден. Измежду тези хора има такива, които си правят за­страховки, купуват много храна, за да имат резерви, и т.н. Може да си от онези, които събират и трупат пари или материални блага, но ако това е благоприятно за теб, ти няма да получиш никакво съобщение от твоето тяло. Ако обаче всички тези блага и пари са натрупани от страх, това може значително да навреди на твоето развитие. Твоят вътрешен БОГ ти изпраща съобщение с помощта на наднорменото тегло.

Възможно е също така да ти е трудно да споделяш какво се случва наистина в теб? Каква е причината, коя­то те кара да таиш всичко в себе си и да говориш фалшиво? Страхуваш ли се, че ще нараниш някого? Че няма да бъдеш приет или обичан? Че ще те е срам? Че ще те съдят? Ти ли си човекът, на когото всички се доверяват и споделят проблемите си, докато ти самият не смееш да разкриеш нищо? Твърде много натрупване означава, че ти получа­ваш повече от това, което даваш. Няма равновесие. Тялото ши също започва да натрупва, колкото повече ти тру­паш вътре в себе си.

Наднорменото тегло като всеки други проблем озна­чава неприемане на себе си, липса на любов към самия себе си. Ако е така и при теб, възможно е да си се превърнал в човек, който прави всичко, за да бъде обичан от другите. Придобил си навика да се занимаваш с проблемите на все­ки един, най-вече на твоите близки, но като пренебрегваш собствените си нужди. Смяташ, че като станеш необхо­дим за тези, които обичаш, или за тези, които искат нещо, това е знак на любов. Истинската любов обаче не може и не трябва да идва от другите. Тя може да идва само от теб и околните да са само отражение на любовта, която сам си даряваш.

С това търсене на любов от другите ти започваш да правиш дори повече от това, което са поискали те от теб. Чувстваш се използван, а всъщност позволяваш на хората да се възползват от теб и това води до увеличаване на те­глото. Любовта, която другите ти дават, не идва от това, което ти правиш за тях, а по-скоро от това, което ти СИ. По природа си щедър човек, но трябва да осъзнаеш, че ако слушаш нуждите си или се отпускаш, другите няма да те обичат по-малко.

Когато разбереш това, мотивацията ти постепен­но ще се промени и когато решиш да помогнеш на някого, ще усетиш, че тежестта от раменете и гърба ти пада. Всъщност колкото по-отговорен се чувства един човек за щастието на близките си, от толкова по-здрав гръб има нужда, за да понася тази тежест. Ако си от този тип хора, сигурно често имаш чувството, че носиш тежък то­вар. Когато осъзнаеш това, теглото на твоето тяло ще Започне да намалява. Вече няма да се чувстваш длъжен да помагаш на когото и да било от страх, че няма да бъдеш обичан. Ще го правиш по-скоро защото имаш желание или от щедрост, но без задължително да се съмняваш в любов­та на другите.

Причина за наднорменото тегло може също да бъде сексуалната фрустрация и вина. През детството набива­ли ли са ти в главата безброй табута, свързани със секса? Твоите родители внушавали ли са ти, че сексът е нещо мръсно, лошо и греховно? Хората, които обичат чувст­веността - да правят любов, да се хранят с наслада, да усещат хубави платове върху кожата си и едновременно с това мислят, че това е лошо, често надебеляват, за да из­бегнат съблазняването от сетивата. Те мислят, че като са дебели, затлъстели, няма да бъдат толкова привлечени от тези физически неща.

За нещастие това не е така. Тези хора опитват да се контролират, но не успяват, постепенно губят власт над себе си и злоупотребяват, като си обещават, че повече няма да допуснат това. Но както прочете в главата, пос­ветена на вината, колкото повече искаме да спрем с даден тип поведение, защото считаме, че е лошо, толкова пове­че то се повтаря.

Наднорменото тегло може да е връзка, която трябва да се прекъсне, с човек, който е играл ролята на родител и който ти си приемал за много дебел. Тази връзка е създадена чрез злобата и омразата към този човек вследствие на болка, преживяна в детството или юношеството. Позна­вам една дама, която започна да пълнее прекадено, след като стана майка. Тя разбра до каква степен се е сърдила на майка си, че е толкова дебела, че не е могла да върши каквато и да било работа вкъщи. Следователно още от юношеството си тази дама е била принудена да се занимава с домакинство­то, да готви, вместо да излиза с приятелите си като дру­гите младежи. Майка й я оставяла да излезе само след като е изпълнила всички задължения. Отгоре на всичко тази дама толкова се срамувала от майка си, че не посмяла нито вед­нъж да покани някого на гости. Толкова се страхувала да не Заприлича на майка си, че несъзнателно предизвикала точ­но тази прилика. В подобен случай наднорменото тегло по­казва необходимостта тази дама да се приеме и най-вече да приеме, че майка й е преживявала същото като нея.

Друга причина може да бъде желанието да приличаш на някого, когото много си обичал в детството си и той е бил с наднормено тегло. Ако се възхищаваш на качествата на този човек, ти може да ги развиеш в теб, без да е необ­ходимо физически да заприличваш на него.

В случай че се бориш със затлъстяване от детството си, причината идва от предишен живот, за да ти помог­не да довършиш това, което не е било довършено тогава. Също като човек, който се ражда инвалид, това се оказва необходимо за неговото развитие. Най-големият ти урок в живота е да се научиш да се обичаш и да се приемаш с това наднормено тегло. Възможно е да живееш така цял живот или до даден момент, в който ще разбереш, че чрез този проблем получаваш важно съобщение.

Знай, че в някакъв момент всичко може да се промени. Стават чудеса и инвалиди се възстановяват напълно. Съ­щото се отнася и за теглото, както и за всеки физически проблем. Човек не е длъжен да живее целия си живот според това, което наричат „карма“ или съдба от предишен жи­вот. Ти сам можеш да решиш кога да сложиш край.

Обратното също е възможно. Може цял живот да жи­вееш с това наднормено тегло, но щом като веднъж се при­емеш, вече няма да го усещаш като проблем. Ще се чувст­ваш хубав едър човек и ще изпитваш много повече любов към себе си. Ще получаваш повече и от другите. Според теб какво значение има, когато умреш, дали душата ще напусне дебело или слабо тяло? Само любовта, която си развил към себе си, има значение, когато отидеш в отвъдния свят, както и в следващите животи?

Някои силно вярващи хора или такива, които са привле­чени от астралния и духовния свят, пазят неясен спомен от предишните измерения на живот на Земята и биха ис­кали да се намират другаде на тази Земя. Тези хора често се питат: „Какво правя тук? Струва ми се, че да си мъртъв е по-добре, отколкото да живееш.“ Те не мислят задължи­телно за самоубийство, но чуват далечен повик от място, което е много по-добро. Тези хора също страдат от про­блем с теглото.

Това допълнително тегло помага на този човек да ос­тане здраво захванат за Земята, за да го задържи тя. Пос­ланието на техния вътрешен БОГ е следното: „Приеми веднъж завинаги, че си на Земята. Имаш мисия тук. Имаш още много да учиш, най-вече да обичаш себе си и другите.“ Ако и при теб е така, препоръчвам ти горещо да се упова­ваш на земната красота, на природата например. Тя притежава много богатства, каквито носиш и ти вътре в себе си. Започни още сега да обичаш себе си и всичко, което те заобикаля.

Каквото и да е обяснението или причината за твоя проблем с теглото, знай, че твоят вътрешен БОГ разпо­лага с хиляди начини да ти говори чрез твоето тяло, за да осъзнаеш своите действия, мисли и думи. Съобщенията можеш да получиш по всякакъв начин. Ти трябва да ги чуеш и да откриеш причината.

Ето защо е важно да се спреш и да видиш какво разкла­ща вътрешните ти устои, вместо да се опитваш да изле­куваш следствието с някаква диета. Когато достигнеш до първоизточника, ти ще се спечелиш. Ако влияеш само вър­ху следствието, няма да се получи нищо. Това може да се сравни с човек, който изпитва сериозни проблеми. За да ги Забрави, той отива да пийне нещо и в крайна сметка се на­пива. На следващия ден проблемът му все още си стои, даже малко по-голям от предната вечер.

Да контролираш теглото си с режим, който си на­лагаш, води до същия резултат. Дори и да излекуваш вре­менно следствието, причината все още ще си я има и ще изпитваш постоянно вътрешно неудовлетворение. Тогава Защо да не влияем директно върху причината, върху из­точника на съобщението?

Не бива да се тревожиш за времето, от което твоето тяло има нужда, за да си върне естественото тегло. Нека това да стане със собствен ритъм. Най-важното е да бъ­деш господар на себе си, за да познаеш истинското щастие.. "


ТЕХНИКА:

1) Най-напред трябва да забравиш думите ре­жим, диета и лъжа. Няма никой, който да е излъгал живота. Ако смяташ да лъжеш, това означава, че вътрешно ти все още си на режим и че често се чувст­ваш виновен. Този начин на действие не е добър.

2) Когато не се вслушваш в нуждите на тялото или си злоупотребил с нещо, ти просто трябва да му кажеш: „Извинявай за допълнителната работа, коя­то ти създавам, РУМА. Злоупотребих с храна. Това за нещастие е част от човешкото същество. Всъщност и аз не го искам и това не означава, че ще постъпвам така всеки ден. Ще видиш, най-накрая ще успея и ще се науча да се обичам. Благодаря ти за всичко, което си направил за мен.“ Когато му кажеш това, няма да се чувстваш виновен.

3) Приеми тялото си и си позволи да бъдеш това, което си в момента. Не дължиш обяснение на нико­го освен на себе си. Ти си единственият човек, който

може да ръководи живота си и да поема последст­вията от своите решения. Когато последствията се окажат много трудни или мъчителни за теб, посте­пенно ще започнеш да вземаш други решения.

4) Сред вероятните причини за проблеми с тег­лото провери тези, които касаят теб.

5) Повтаряй следното утвърждение колкото се може по-често:

ПРИЕМАМ СЕ ТАКЪВ, КАКЪВТО СЪМ СЕГА. МОЯТА ГОЛЯМА ВЪТРЕШНА СИЛА МИ ПОМАГА ДА ПОДДЪРЖАМ ИДЕАЛНО ТЕГЛО. БЛАГОДАРЯ ТИ, БОЖЕ МОЙ, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАШ ДА МИ ПОМАГАШ."

58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page